Ball de Diables de Cervera Carranquers


 

La festivitat de Corpus ha de ser considerada fruit de la pietat popular medieval. Aconseguí l'impuls definitiu a partir de l'establiment de la seva celebració per part del papa Joan XXII (any 1316).

La festa va arrelar ràpidament als Països Catalans, de manera que cap als anys 70 del segle XIV ja estava generalitzada a totes les parròquies.

A Cervera, una de les sis o set viles més importants d'aleshores, també es degué implantar al voltant d'aquestes dates. La seva manifestació més destacada va ser la processó.

[...]

Així doncs, vista la necessitat de reglamentar, apareix la primera reglamentació en forma d'Ordinacions de la festa de Corpus Christi, que porta data de l'any 1411.

Aquest és el primer document on apareixen 'els diables' com a element constitutiu de la processó cerverina. Unes ordinacions posteriors, de la mateixa processó, són de l'any 1426, on també hi continuen apareixent els diables com tindrem ocasió de comentar.

Val a dir que la processó de Corpus, seguia arreu un ordre de protocol molt rigorós. En primer lloc s'hi disposaven els elements profans (entre els quals, els diables) on hi destacaven els 'entremesos' (representacions de tema bíblic) que se servien d'elements mòbils o transportables per a la representació (roques, castells, cadafals, etc.; en el cas de Cervera, el 1398 sabem que desfilaren una arca de Noé i uns castells de fusta); en alguns llocs aquestes representacions eren parlades. Aquests elements profans, en sentit estricte, eren estranys i anteriors a la festa de Corpus. Ens referim a gegants, animals mítics o monstruosos, dracs, àligues, etc.

En el cas concret de Cervera, l'any 1411, el dimarts dia 9 de juny, es reuneixen...

"[...] en la sala de la paheria los honrats en Bernat de Vilagrassa, Miquel Meyà e Pere Palau, (els) pahers, en Pere Oromir i en Bernat Cabirol, (i els) preveres Jacme de Muntbrió (i) Arnau Arnaldes, et faheren les ordinacions següents:
 
Primerament vayen Lucifer e los diables, en aprés vayen los trompadors, en aprés vaye la senyera (de la vila), la qual porte en Barthomeu Selva, prevere, en un caval(l), bé appareyllat ab sa dacmaticha; en aprés vaye lo joch de les spases, lo qual fan en Francesc Quintana e n'Arnau d'Abeylla; en aprés vaye la Cathalina, la qual fa la confraria del Sant Espèrit; en aprés vayen los jochs de la confraria de Sent Johan [...]". 

 

Fragment extret de l'article de Xavier Rivera "Els Diables, Llucifer i la Processó de Corpus de Cervera, als segles XIV i XV",  publicat el 18-02-2009 al bloc de la revista 'Lo Carranquer', http://locarranquer.blogspot.com

 

Correu electrònic: carranquers@gmail.com

Web: www.diablescarranquers.cat

Adreça: C. major,79

Codi postal:25200

Població:Cervera

Telèfon:Jordi Calafell (606442513)

Xarxes socials

Facebook Instagram

Facebook

Instagram

Més vídeos

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat